Pige iført en julesweater holder en pakke

Når kitsch er cool

Kitsch defineres som et masseproduceret produkt som fx kan være et stykke ”kunst” eller ”design” som forestiller kulturelle symboler. Ordet har visse negative konnotationer, da det ofte bliver brugt nedladende om kunst som ikke er særligt pænt. Men er det alt kitsch er? Et ord til at beskrive kikset kunst og design? Nej det er det ikke. Vi befinder os i et samfund, hvor vi i mange år har ladet os manipulere af det perfekte, vi ser i blade, fjernsynet og de sociale medier. Men dette er slut nu. I stedet er vi begyndt at hylde det menneskelige, det uperfekte, det ironiske og det sjove. Og det er nemlig en del af hvad kitsch i virkeligheden er. Kitsch findes overalt, men det er ikke kun den underlige havenisse, som vores bedstemor har stående udenfor hele året rundt. Men det findes overalt.

Kitsch er cool, når det er nostalgi

Herover bliver der gjort lidt grin med den underlige havenisse, som bedstemor har stående udenfor hele året. Men hvad der for mange forbipasserende er enormt kikset og spøjst er faktisk gode minder for en hel familie. Den ret kitsch havenisse er måske ikke cool i den traditionelle forstand af ordet, men den er uden tvivl katalysator for en masse grin, smil og hyggelige minder. Derfor er kitsch cool, når det er nostalgi.  

Kitsch er cool, når det er sjovt

I dag er mange sociale relationer baseret på humor. Det er nemlig vigtigt at kunne grine sammen, og ofte er det også vigtigt at kunne grine af sig selv. Vi ser det hver dag på sociale medier. Folk som klæder sig ud i kitsch tøj og spøjse solbriller og ejer den lidt spøjse tøjstil så godt, at det til sidst bliver cool. Derfor er kitsch cool, når det er sjovt.

Kitsch er cool, når det er delt

Alt er bedre, når man deler det med en eller flere andre. Dette gælder også kitsch. Det amerikanske julesweater koncept er nok definitionen af kitsch. Men selvom man kan diskutere om juletrøjen rent faktisk er pæn, så er den uden tvivl fantastisk, når den kan samle et helt fællesskab. Så inden du kalder juletrøjer for kiksede, så prøv at være en del af sådant et fællesskab først.       Derfor er kitsch cool, når det er delt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *